De Skifactor

De Skifactor geeft per maand aan in hoeverre je op een bepaalde bestemming kans hebt op een fijne skivakantie. Lees hier alles over het model achter de Skifactor cijfers op WaarLigtdeSneeuwWel.nl.

De ontwikkeling van de Skifactor

Veel mensen twijfelen welke bestemmingen qua klimaat het meest geschikt zijn in de periode dat zij op vakantie willen. Dit is zowel van toepassing op zonvakantie bestemmingen als voor een wintersportvakantie.  Eerder ontwikkelden wij om die reden al de Sunfactor voor WaarSchijntdeZonWel.nl, maar voor de wintersporter ontbrak nog een dergelijke classificatie.

Hoe maximaliseer je de kans op sneeuw tijdens je vakantie

WaarLigtdeSneeuwWel.nl geografe en fanatiek wintersportster Esmeralda van Dasselaar verrichte onderzoek naar ideale sneeuwcondities en verwerkte dat in een model dat elke bestemming per maand een cijfer geeft: de Skifactor. In de Skifactor zijn naast de gemiddelde sneeuwhoogten op de hoger gelegen pistes van het skigebied, ook de gemiddelde sneeuwhoogten in het dal van een dorp meegewogen. Daarnaast zijn er ook nog  factoren in het Skifactor cijfer zoals de eventuele aanwezigheid van sneeuwkanonnen, de aanwezigheid van een gletsjer, hoeveel weken per maand een gebied geopend is en de grootte van het skigebied. Immers hoe meer kilometers piste, hoe groter de kans doorgaans is dat je er fijn kunt skiën. 

Wanneer krijgt een bestemming een Skifactor 10?

In dit sneeuwmodel van WaarLigtdeSneeuwWel.nl krijgt een bestemming de hoogste Skifactor als er op de top van een gebied meer dan 1,5 meter sneeuw ligt, in het dal een fijn pak sneeuw ligt van meer dan 1 meter, er meer dan 200 km pistes zijn, het gebied is voorzien van sneeuwkanonnen en een gletsjer, het een lang wintersportseizoen heeft en de gehele maand geopend is. Eerder krijgt een gebied geen Skifactor van een 10.

 

De Skifactor formule is dus: sneeuwhoogte top x sneeuwhoogte dal x aantal dagen open x aanwezigheid van gletsjers x aanwezigheid van sneeuwkanonnen + het aantal kilometers skipiste. 

99
shares